Diensten – Met voorschrift – Zorgen van het urogenitaal stelsel

Zorgen van het urogenitaal stelsel

Peritionale dialyse

Wanneer jouw nieren niet meer voldoende functioneren moet de nierfunctie overgenomen worden op een kunstmatige wijze. Dit kan door onder andere peritoneale dialyse. Deze dialysetechniek kan door jou thuis volledig zelfstandig worden uitgevoerd.

Via een katheter wordt een steriele vloeistof in de buikholte gebracht. Dit blijft daar een aantal uur ter plaatse en intussen neemt dit alle nodige afvalstoffen en vocht op. Nadien wordt de vloeistof opnieuw uit het lichaam verwijderd.

Periotionale dialyse (PD) heeft zo zijn voordelen:

  • Geen wekelijkse verplaatsing en verblijf in het ziekenhuis.
  • Zolang je jouw aangepast persoonlijk dieet en vochtinname volgt, geeft dit een relatief grote vrijheid.
  • Geen bloeddrukdalingen en vermoeidheid door dialyse in het ziekenhuis.
  • Eenvoudige techniek die snel aan te leren is.

Één van de grootste nadelen van de PD is het risico op buikvliesinfecties. Dit door het verblijf van een permanente katheter in de buikholte. Hierdoor is het van groot belang dat de verzorging van de insteekplaats van de katheter meerdere keren per week op een steriele manier gebeurt. Hierbij helpen we je graag.

Blaasspoeling, blaassondage

Wanneer je een blaasspoeling dient te krijgen, wordt er een vloeistof in de blaas gebracht door middel van een sonde via de plasbuis, hierdoor wordt de blaas schoon gespoeld.

Dit wordt vaak toegepast bij mensen die een blaasinfectie hebben of om een infectie tegen te gaan bij mensen die een verblijfskatheter hebben (wanneer er een sonde blijvend aanwezig is via de plasbuis in de blaas).

Een blaassondage is op een steriele wijze met een soepele katheter via de plasbuis naar de blaas gaan om deze zo goed als mogelijk leeg te maken. Wanneer er geen urine meer afloopt, wordt de katheter verwijderd.

Verzorgen en vernieuwen van suprapubische sonde

Een suprapubische sonde is een sonde die doorheen de huid rechtstreeks in de blaas wordt geplaatst. Via deze weg is het mogelijk om de blaas te ledigen wanneer dit niet meer mogelijk is via de urethra of plasbuis.

Er kunnen verschillende oorzaken zijn waardoor er een SP sonde wordt geplaatst; incontinentie, verlamming, trauma… De sonde kan voor een korte periode worden geplaatst maar het kan ook blijvend zijn.

De SP sonde wordt om de 4 à 6 weken vervangen, dit is nodig om de kans op verstopping tegen te gaan. De eerste vernieuwing van de sonde gebeurt door een arts, nadien wordt dit door een verpleegkundige uitgevoerd.

Het insteekpunt van de sonde wordt dagelijks verzorgd om de kans op infecties te verkleinen.

Het kan gebeuren dat de SP sonde uitvalt, dit kan doordat er trekkracht ontstaat op het ballonnetje dat onvoldoende is opgeblazen. Het is van groot belang dat er zo snel mogelijk een nieuwe sonde wordt geplaatst, na 24u kan het insteekpunt van de sonde reeds zijn dichtgegroeid.

Je kan hier verder lezen over onze diensten