Diensten – Met voorschrift – Toedienen van medicatie

Toedienen van medicatie

Klaarzetten van medicatie in verdeeldoos

klaarzetten medicatie verdeeldoos1

  • Hierbij maken wij gebruik van een verdeelsysteem voor medicatie, een box van 7 doosjes die tevens ingedeeld is in ochtend, middag, avond en nacht.  Wij vullen deze pillen box op een vast tijdstip in de week zodat de medicatie gemakkelijk en overzichtelijk in te nemen is.

Inspuitingen

inspuiting

Op voorschrift van uw arts komen wij langs voor het toedienen van medicatie via verschillende wijzen:

  • Subcutane inspuitingen (net onder de opperhuid)
  • Intramusculaire inspuitingen (in de spier)

Het kan hierbij gaan om insulinetherapie, anti-coagulantia of bloedverdunner, fertiliteitsbehandeling, pijn- of ontstekingsremmers…

Indien er een strikt schema dient gevolgd te worden, zoals bijvoorbeeld bij insulinetherapie, dan proberen wij dit zo te plannen dat wij op vaste tijdstippen langskomen.

Wanneer er bij  u een poortkatheter geplaatst werd, dan komen wij langs om deze te verzorgen, alsook het doorspoelen en afsluiten van chemotherapie kan door ons gebeuren.

Aanbrengen oogdruppels postoperatief

oogdruppels

Tot 30 dagen na een chirurgische ingreep wordt deze zorg vergoed.

Plaatsen en/of toezicht van infuustherapie

infuustherapie1

Infuustherapie is een complexe, gespecialiseerde zorg. Wanneer het krijgen van vocht of medicatie niet mogelijk is op een natuurlijke manier, zoals via de mond, dan is het mogelijk om dit via een infuus toegediend te krijgen. Via een naald en lange lijn worden noodzakelijke vloeistoffen in een bloedvat, onder de huid of via een lichaamsholte, bijvoorbeeld de neus, toegediend. Infuustherapie wordt o.a. gebruikt bij vochttoediening, pijnbestrijding, totale parenterale voeding…

Vanwege de nauwkeurigheid wordt in de thuissituatie vocht en/of medicatie meestal toegediend via een infuuspomp. Op deze manier wordt de vloeistof voor korte of langere termijn direct in het lichaam toegediend.

Ook voeding kan worden toegediend via een infuus, dit heet totaal parenterale voeding (TPV). Dit kan zowel tijdelijk als blijvend gegeven worden, afhankelijk van persoon tot persoon. Volgens de natuurlijke wijze worden voedingstoffen in de dunne darm opgenomen. Wanneer door een operatie of door een (chronische) ziekte een ernstige verstoring optreedt in de opname, dan kan TPV een optie zijn. Dit wordt buiten het spijsverteringskanaal om, meteen in de bloedbaan gegeven. TPV is een steriele en voorverteerde bereide vloeistof. Het bevat alle nodige suikers, eiwitten, vetten, vitaminen en mineralen aangepast aan de dagelijkse menselijke behoefte.

Pijnpomp

Pijn is vaak niet volledig te verhelpen maar het is erg belangrijk dat dit zo goed als mogelijk onderdrukt wordt. Een pijnpomp dient continu pijnstillende middelen toe maar je kunt jezelf nog een extra bolus geven als de pijn heviger wordt.

Je kan hier verder lezen over onze diensten